U bent hier

Overzicht van de infoavonden: klik hier

Dopen in 2020      Pastorale zone Bornem en Sint-Amands: klik hier

Door de coronacrisis kunnen er voorlopig geen infoavonden plaats vinden. Wens je je kindje te laten dopen, dat kan uiteraard. Stuur een mail naar secretariaat@kerkkleinbrabant.be en wij nemen weldra contact met je op.

 

Door het doopsel word je opgenomen in de christelijke kerkgemeenschap, je wordt als het ware ondergedompeld in de gemeenschap van gelovigen. Je laten dopen is met andere woorden een keuze om als christen door het leven te gaan. Het doopsel vindt plaats samen met anderen in onze parochiekerken. Zo voel je meteen de gemeenschap rondom jou.

Bij zo'n stap sta je even stil en daarom hoort een voorbereiding bij het sacrament van de doop; zowel voor de ouders van kinderen, als voor volwassenen die zich willen laten dopen.

Volwassenen die zich willen laten dopen, nemen best contact op met het parochiesecretariaat  of met iemand van de pastorale zoneploeg.

Deze voorbereiding gebeurt in een aantal stappen.

Eerst is er een inschrijfavond. We beluisteren hier jullie vraag : wat vraag je aan ons als kerkgemeenschap, wat wil je, wat vind je belangrijk ?

In deze inschrijfavond geven we ook uitleg over wat dopen betekent. Wat houdt het in en welke symbolen zijn belangrijk? Op het einde van de avond kan je dan eventueel inschrijven voor het doopsel.

Een tweede stap is de doopvoorbereiding zelf. Deze gebeurt samen met de doopcatechisten en/of de doopheer. Het is een kans om samen verder na te denken over geloven en catechetisch samen op stap te gaan.

Ten derde nodigen we je graag uit om in een viering jezelf/jullie kindje voor te stellen en kennis te maken met de kerkgemeenschap waarbij je aansluit. Dit kan in een He®bronviering, een Vijfdezondagviering, een viering van Jonge Kerk of elke andere viering.

Als vierde is er dan het doopsel zelf. Dit sacrament wordt toegediend in een gebedsviering in één van de kerken van onze zone. Het is een gebedsviering van de plaatselijke gemeenschap waarin je mag thuiskomen. 

En dan kan je starten op jouw weg als christen, samen met andere christenen. Daarom blijven we je uitnodigen voor alles wat er pastoraal gebeurt.

In het overzicht van de infoavonden vind je in welke kerken er de daaropvolgende maanden zal gedoopt worden. Het inschrijven zelf en de afspraken voor de doopvoorbereiding gebeuren uitsluitend op de infoavonden! Dit kan dus niet langer via de webiste. Meer informatie kan je vragen op het secretariaat

 

Goed om te weten!

Elk jaar rond Lichtmis (2 februari) zetten we de dopelingen in de kijker. Iedereen die het voorbije jaar werd gedoopt, nodigen we uit om samen dankbaar te vieren.

Geen sacramenten zonder gemeenschap

Meer informatie ? www.gezinspastoraal.be