U bent hier

Bouwen aan de toekomst

Zondagsgemeenschap

 

Vandaag kan je geen studie in verband met geloven of kerkpraktijk lezen of de cijfers leggen je een pijnlijke realiteit voor. Er is crisis in de kerk en in het geloof. Het doet ons pijn. Datgene waarvoor wij ons zovele jaren hebben ingezet, zien we achteruit gaan, onomstotelijk. De boodschap van Christus lijkt niet meer aan te spreken. Er zijn minder mensen in de kerk, minder priesters, minder vrijwilligers ook. En nu ? Bij de pakken blijven zitten ? Of denken : en toch !

 

Vanuit dat laatste idee willen we in onze zone op zoek gaan naar toekomstmogelijkheden. 

De nadruk ligt niet alleen op samen vieren, maar ook samen gemeenschap vormen, elkaar écht ontmoeten. Levensvragen en moeilijkheden vinden er een klankbord.

 

We kiezen voor de zondag, we vieren samen op zondag. Niet alleen eucharistie. Ook ons leven als christen vieren we.

We willen gemeenschap vormen. Daarvoor moet je kans hebben elkaar te leren kennen.

We willen een gelovige gemeenschap vormen. Daarvoor moet je kans hebben om je geloof, Christus en God beter te leren kennen.

We willen zeker ook eucharistie vieren. Met de nadruk op vieren. Hoe kunnen mensen aan ons zien dat deze vieringen ons voeden ? Hoe kunnen wij er echt blij van worden ? Door actief mee te doen : rechtstaan als de priester rechtstaat, mee zingen, mee bidden, mee aan tafel gaan, letterlijk rond de tafel gaan staan. Geen moeite mag ons te veel zijn !

 

Je zal dynamiek merken in de opstelling. Bij het binnenkomen loop je op de doopvont. Zij staat natuurlijk symbool voor het levende water van ons doopsel. We kunnen ons elke zondag opnieuw kruisen met dit doopwater, elke zondag opnieuw ons doopsel gedenken.

zondagsgemeenschap.jpg

Sint-Pauluskerk Westmalle © Jarno Casier

 

Dan stap je naar het Woord-gedeelte. In het midden de ambo, errond stoelen, gericht naar de ambo. We ontmoeten God eerst in zijn Woord. Leggen ons oor te luisteren naar de Boodschap. De preken verzorgen gebeurt met een beurtrol. Zo geraak je niemand beu gehoord.

En dan gaan we verder op naar het altaar. In de offerandeprocessie brengen we zelf onze gaven aan. Op weg naar het altaar geven we teken dat we ook daadwerkelijk willen bijdragen aan de gemeenschap.

Samen met de priester rond het altaar staan voor het eucharistisch gebed. Actief deelnemen, niet enkel toeschouwer zijn. Doorheen al deze bewegingen echt ‘in actie’ komen.

 

We willen ook gastvrij en onthalend zijn. Eenvoudig ? Neen, helemaal niet. Ken jij diegene die naast je in de kerk zit (ook al is dat tien stoelen verder) ? Zeg jij de mensen voor en achter je ‘goeiemorgen’ ? Vraag je hen hoe het met hen gaat ? En wat met iemand die voor het eerst de kerk binnen stapt ? Kijken we vanonder onze wenkbrauwen wie dit zou kunnen zijn of zeggen we ook hem een hartelijke goeiedag ? Nemen we de moeite om aan deze persoon uit te leggen hoe alles in zijn werk gaat? Wat zijn de woorden die we zeggen ? Wat moet ik juist doen ? Wat wordt er van mij verwacht ? We willen nieuwe mensen op sleeptouw nemen. Alles uitleggen of minstens in het boekje noteren, zodat iedereen kan meedoen.

Om zo gemeenschap te vormen beperken we ons niet tot 1 uurtje samen vieren. We bieden meer. Na elke viering kan je in een ontmoetingshoekje terecht voor een praatje, een drankje.

 

2.jpg

Grote of Lebuinuskerk in Deventer (Nederland) © Pieter Nys

 

Ook de muziek willen we goed verzorgen. Al zal dat niet altijd even makkelijk gaan. Al zal dat niet altijd naar ieders smaak zijn. Dat kan ook niet, want iedereen heeft een eigen smaak. Maar de muziek dient om de eucharistie luister bij te zetten. Letterlijk. We zingen ter ere van God en wie Hij voor ons is. Hij maakt ons gelukkig en dat willen we zingend teruggeven. Zijn zo niet de meeste liefdesliedjes geschreven ? Op zoek naar muzikanten dus. Niet alleen organisten, ook gitaristen, fluitspelers, doedelzak of tuba. Iedereen heeft talent… Muziek die aanspreekt, voor verschillende mensen, dus ook verschillende muziekgenres. Oud en nieuw, broederlijk naast elkaar.  Muziek die aanzet om mee te doen, mee te zingen. Het wordt een hele uitdaging, dat beseffen we !

 

We hopen dat mensen zo een glimp van de Heilige Geest mogen ervaren. Zijn vuur, zijn enthousiasme.

Hopelijk ontmoeten we ook jou!

Inge

 

Vacature :

Lectoren, muzikanten, misdienaars, onthaalmedewerkers, tappers, …

Deze zondagsgemeenschap heeft natuurlijk nood aan helpende handen. Wat is jouw talent ? Welke gave kan jij aanbieden voor onze gemeenschap ?

 

Laat het ons weten en stap mee in dit toekomstverhaal !

Geef een seintje aan Inge via mail (inge@kerkkleinbrabant.be), via telefoon (0498 077 113) of op zondag na de viering.

 

3.jpg

Magdalenakerk Brugge © Inge Hauchecorne